Tibiopedia.pl Forum ·•> Newsy ·•> Korzyści z przekonania i objawienia - V Zapowiedź Zimowej Aktualizacji |
|
Korzyści z przekonania i objawienia - V Zapowiedź Zimowej Aktualizacji
|
||
Author | Message | |
OFF
![]() Exp: 258
Level: 23
Character was deleted.
Amount of posts: 50
|
Mabuk napisał(a): Craxan napisał(a): a rp ma exure gran san ktora go leczy wch*j a w koszt w stosunku do posiadanych pkt many jest prawdopodobnie mniejszy niz eka wiec o czym mowa Edit: Nawet obliczyłem to specjalnie dla Ciebie EK i RP 300 poziom. Ek uzywający exyra med ico zużywa 5,8% full many na ten spell. RP uzywający exura gran san uzywa tylko 4,69% full many. Slucham teraz? Fakty nie opinie exyra med ico 90 many leczy w ciul exura gran san 210 many tez leczy w ciul, ale kosztuje ponad 2x więcej a wcale nie leczy 2x mocniej a tylko trochę mocniej + ek ma tarcze, a rp jest papierem. Koszt leczenia 2x droższy a obrażeń dodatkowo więcej. wychodzi na to że knight to wykwalifikowany mag xD mimo to uważam, że balans jest jako tako zachowany. Po prostu każda postać jest inna i to jest fajne, słabo jak by każde profy były bez różnicy. Chodzi mi o to, że kiepsko, że palek dostał takiego gniota w tych boostach. Divine Wrath i Divine Empowerment przywołują mi na myśl jakieś pułapki.. a dla mnie to słabe;/ nie przepadam za tym. Dodatkowo boost charmow dla rp jest baaardzo słaby. jednocześnie niesprawiedliwy dla palka jak i dla pozostałych. Charmy to osobna mechanika nie powinna byc mieszana z tymi boostami moim zdaniem No nie zgodzę się. Nawet jeżeli uznamy ze leczą się tak samo dobrze to roznica 20% na korzyść rp to sporo.
07 November 2022 at 23:18:50 |
|
|
|
||
ON
![]() Exp: 2817
Level: 75
Dignity: Dawid Kowalewski
![]() Character:
Notebook da minise
Vocation: Elite Knight
Level: 667
Achievements: 748
World: Secura
Guild:
Goliaty
Title: Warrior of Tibia
Amount of posts: 10
|
Gram Ekiem od wielu, wielu lat.
Od kilku lat gram w duo z moim serdecznym tibijskim przyjacielem paladynem. Znam więc rozgrywkę zarówno z expienia solo tymi profesjami jak i w duo i jedna i druga ma pozytywne i negatywne aspekty. Bądźmy szczery. Rebalans profesji to wcale nie jest taka prosta rzeczy. Każdy mówił, dajcie tylko to Edowi, tylko to MSowi, Ekowi to i Palkowi to i będzie dobrze. A w praniu i tak okazałoby się, ze wszyscy za silni, albo za słabi, albo znowu jedna profesja jest tylko zboostowana. Każdy rebalans uczy nas podejścia do naszej profesji w inny sposób. Wszyscy mówią teraz o paladynie, ze ten update jest słaby dla niego... Każde, KAŻDE zwiększenie dmg u paladyna, który już ma mocne dmg sprawi, ze będzie silniejszy. Oni nie osłabią wam life leech czy mana leech. Cryty przez to tez nie przestaną wchodzić co za tym idzie większe dmg sprawi, że otrzymacie więcej many i hp z powrotem. Kolega wcześniej wyliczył ładnie, że dmg - jesli się nie myli - może wzrosnąć nawet o 1/3. Ludzie... użyjcie wyobraźni. Przekonamy się wszystkiego na test serwerze. Ja mam wiekszy lvl od mojego przyjaciela o około 100 lvl, różnica zawsze taka była. I jedyne miejsca, gdzie ja zadawałem większy dmg od niego to miejsca w których potwory były bardzo wrażliwe na żywioł z mojej broni i mogłem sobie pozwalać na utito tempo, a Palek musiał sie zadowolić mas sanem oraz runkami, bo strzałki nie dawały takiego dmg. A poza tym na 95% miejscówek mimo mniejszego lvl zadawał średni 30% jak nie więcej dmg ode mnie. I mówię tu o nie 1, 2, 3 huntach, a kilkudziesięciu. Palek bez tarczy jest narażony na combo, tak. Ale ma podwójny life leech, bije obszarowo i mocno się leczy, dodatkowo moze użyć energy ringa czy ultimate spirita by uratować się przy mocnym combo. Ek może balansować między utamo a utito. Utamo sprawi, że otrzymam mniej obrażeń, ale tez mniej bije. Więc nie odzyskam tyle ile bym chciał, jednak mogę sie doleczyć w tym czasie. Na utito bije więcej, ale otrzymuje też więcej obrażeń. Wystarczy więc, że exori min czy exori nie wejdą za dobrze i już mam problem. Exori Gran zazwyczaj oddaje jednak. Z broni dwuręcznej baaardzo mocno bije, szczególnie z soulowej. Ale też nie mam tarczy i też potrafie dostać combo. To normalna sprawa, combo jest nieuniknione zarówno dla eka jak i rpka. Każda profesja wymaga innego stylu gry to normalne. Każda profejsa na wyższym lvl stanie sie z czasem tankowana na niektórych miejscówkach. Bobeek czy Gorąca też mogą być tankami ze swoim leczeniem i ilością hp na wielu bossach czy expach, gdzie teraz expią 700-1k lvl. Ale oni mają ponad 2k lvl. To normalne i nie da sie tego uniknąć. Kolejna sprawa, tak narzekacie na leczenia teraz eka, ze exeta leczy. Ale nikt nie pomyślał o tym, ze potwory mimo wszystko będą teraz mocniej bić nawet o 5%. To sporo. Oczywiście Paladyna czy magiczne profesje to też dotknie, rozumiem. Ale jeśli teraz shielding ma być faktycznie ważny to co z potworami, które obniżają go do 0? Wcześniej nikt o tym nie pomyślał, ale Verminor seal na POI. Tak shielding zostaje obniżony do 0. Co wtedy? Ja chętnie przetestuje to na test serwerze, bo jeśli shielding serio ma byc teraz tak brany pod uwagę, to takie obniżanie shieldingu, może być bardzo negatywne w skutkach. Kolejna rzecz, co z wbitym już shieldingiem u Palków, czy mimo braku tarczy sam skill jakoś będzie oddziaływał na to czy jednak nie? Wszystkiego dowiemy się na serwerze. Ale bardzo proszę wszytskich Paladynów. Nie mówicie, że 12% więcej dmg to nic i palek jest poszkodowany. Owszem potrzeba charmów jest słaba, tez się z tym zgodzę. Ale Paladyn cały czas jest mega silny już teraz, a większe dmg zwiekszy przeżywalność oraz odzyskiwanie many. A Ekowie, my już jesteśmy silni to fakt. Bardzo dużym aspektem w sile eka jest eq. Z byle jakim nie pójdziesz sobie expic solo na Kosciach Roshamuul na 400 lvl czy 500 lvl. Jednak pamiętajmy, ze nie wiemy jak wyjdzie z shieldingiem. Ek jest mocną profesją i nikt mi tego nie powie, Rp też jest mocną, nawet mocniejszą od eka pod względem dmg. Ale czy tutaj nie jest ten balans? Ek ma więcej hp, bije mniej. RP bije więcej, ale ma mniej hp. Ek moze mieć tarcze na rzecz jeszcze mniejszego dmg. Rp może bić z kuszy na single target by jeszcze zwiększyć dmg, ale mniejszyć expa. Każdy aspekt gry kosztuje swoje. Na temat magicznych profesji nie chce się za dużo wypowiadać, bo po prostu nie umiem nimi grać. Swoje zdanie jakiejś mam, ale nie jest ono obiektywne prawdopodobnie. Co do Eka i RPka ode mnie to tyle. Pozdrawiam serdecznie, Notebook
08 November 2022 at 01:55:19 |
|
|
OFF
Exp: 308
Level: 25
Amount of posts: 22
|
Panowie ale po co ta napinka. Czego nie zrobią i czego nie wprowadza i tak ludzie, ja czy Wy będziecie w ta grę grać dalej. Także nie ma co się napinać czy ek lepszy czy RP lepszy jak zarobisz mniej w grze świat się nie zawali
![]()
08 November 2022 at 10:54:08 |
|
|
OFF
![]() Exp: 909
Level: 43
Amount of posts: 113
|
Dlatego mam EK i RPka i nie mam pretensji że któraś profesja jest niby lepsza
08 November 2022 at 11:23:53 |
|
|
OFF
![]() ![]() ![]() Exp: 2319
Level: 68
![]() Join date: 25/06/2009
![]() Character:
Mivel Sous
Vocation: Druid
Level: 364
Achievements: 288
World: Antica
Amount of posts: 1021
|
Mirade odpowiedział na temat test servera
mirade napisał(a): Will the test server start today? I want to know so I can plan my day You can include it in your plan for the day.
08 November 2022 at 12:10:11 |
|
|
OFF
![]() ![]() Exp: 2355
Level: 69
![]() Character:
Kimax Jadim
Vocation: Elder Druid
Level: 212
Achievements: 134
World: Quintera
Guild:
Panda Power
Title: Keeper of Tibia
Amount of posts: 884
|
Zaczął się test serwer to wrzucam itemki
You see alchemist's boots (Arm:2, magic level +1, protection physical +2%). Imbuements: (Empty Slot). It can only be wielded properly by sorcerers of level 250 or higher. It weighs 16.00 oz. You see an alchemist's notpad (Def:20, magic level +2, fire magic level +3, energy magic level +3, protection fire +7%). Imbuements: (Empty Slot). It can only be wielded properly by sorcerers of level 250 or higher. It weighs 13.00 oz. You see an antler-horn helmet (Arm:9, sword fighting +1, axe fighting +1, club fighting +1, protection physical +3%, ice +5%). Imbuements: (Empty Slot, Empty Slot). Classification: 4 Tier: 0. It can only be wielded properly by knights of level 250 or higher. It weighs 22.00 oz. You see stitched mutant hide legs (Arm:9, sword fighting +2, axe fighting +2, club fighting +2, protection physical +5%, earth +4%). It can only be wielded properly by knights of level 250 or higher. It weighs 34.00 oz. You see mutant bone boots (Arm:2, magic level +1, protection death +3%). Imbuements: (Empty Slot). It can only be wielded properly by druids of level 250 or higher. It weighs 11.00 oz. You see a mutant bone kilt (Arm:8, magic level +2, protection physical +2%). It can only be wielded properly by druids of level 270 or higher. It weighs 35.00 oz. You see a mutated skin armor (Arm:17, distance fighting +3, protection physical +2%, earth +8%). Imbuements: (Empty Slot, Empty Slot). Classification: 4 Tier: 0. It can only be wielded properly by paladins of level 270 or higher. It weighs 63.00 oz. You see mutated skin legs (Arm:9, distance fighting +2, protection physical +3%, earth +4%). It can only be wielded properly by paladins of level 270 or higher. It weighs 52.00 oz. Mitigation mnie mocno rozczarowało bo przy dość dobrym shieldingu, tarczy, def stance i utamo tempo wartość nie przekracza nawet 3% a normalnie jest to zaledwie 1,5% Koło podobnie najwięcej korzyści wyciągną z niego nolife z 2k+ lvl pierwsze koło to koszt 50punktów kolejne od środka to 75 potem 100/150/200
08 November 2022 at 14:57:34 Edited by Krwiopalczasty 08 November 2022 at 17:02:47 |
|
|
OFF
![]() Exp: 1102
Level: 47
Amount of posts: 33
|
Nie wiem jakimi levelami gracie, ale ja 600 ekiem solo wyciagam wiecej expa od mojego 740 rp co jest logiczne bo ek ma utito + elemental damage. Rp gram doslownie cale zycie. Imo wheel dla rp jest mega do zada, dla ek jest calkiem fantastycznie. Imo Ek jest duzo silniejszy niz rp. Ale tak, tak, krzyczmy ze to szczalki i czarmy to game changer. Slysze to juz 5 rok, a ek nadal wyciaga wiecej ekspa.
08 November 2022 at 18:57:23 |
|
|
OFF
Exp: 308
Level: 25
Amount of posts: 22
|
Krwiopalczasty napisał(a): Zaczął się test serwer to wrzucam itemki You see alchemist's boots (Arm:2, magic level +1, protection physical +2%). Imbuements: (Empty Slot). It can only be wielded properly by sorcerers of level 250 or higher. It weighs 16.00 oz. You see an alchemist's notpad (Def:20, magic level +2, fire magic level +3, energy magic level +3, protection fire +7%). Imbuements: (Empty Slot). It can only be wielded properly by sorcerers of level 250 or higher. It weighs 13.00 oz. You see an antler-horn helmet (Arm:9, sword fighting +1, axe fighting +1, club fighting +1, protection physical +3%, ice +5%). Imbuements: (Empty Slot, Empty Slot). Classification: 4 Tier: 0. It can only be wielded properly by knights of level 250 or higher. It weighs 22.00 oz. You see stitched mutant hide legs (Arm:9, sword fighting +2, axe fighting +2, club fighting +2, protection physical +5%, earth +4%). It can only be wielded properly by knights of level 250 or higher. It weighs 34.00 oz. You see mutant bone boots (Arm:2, magic level +1, protection death +3%). Imbuements: (Empty Slot). It can only be wielded properly by druids of level 250 or higher. It weighs 11.00 oz. You see a mutant bone kilt (Arm:8, magic level +2, protection physical +2%). It can only be wielded properly by druids of level 270 or higher. It weighs 35.00 oz. You see a mutated skin armor (Arm:17, distance fighting +3, protection physical +2%, earth +8%). Imbuements: (Empty Slot, Empty Slot). Classification: 4 Tier: 0. It can only be wielded properly by paladins of level 270 or higher. It weighs 63.00 oz. You see mutated skin legs (Arm:9, distance fighting +2, protection physical +3%, earth +4%). It can only be wielded properly by paladins of level 270 or higher. It weighs 52.00 oz. Mitigation mnie mocno rozczarowało bo przy dość dobrym shieldingu, tarczy, def stance i utamo tempo wartość nie przekracza nawet 3% a normalnie jest to zaledwie 1,5% Koło podobnie najwięcej korzyści wyciągną z niego nolife z 2k+ lvl pierwsze koło to koszt 50punktów kolejne od środka to 75 potem 100/150/200 a jak z pkt jak sie je zdobywa?
08 November 2022 at 19:10:36 |
|
|
OFF
![]() Exp: 589
Level: 34
![]() Join date: 28/01/2020
Amount of posts: 80
|
Tubular napisał(a): a jak z pkt jak sie je zdobywa? Wbijając 1 lvl zdobywasz 1 punkt ![]()
08 November 2022 at 19:14:17 |
|
|
ON
![]() Exp: 2817
Level: 75
Dignity: Dawid Kowalewski
![]() Character:
Notebook da minise
Vocation: Elite Knight
Level: 667
Achievements: 748
World: Secura
Guild:
Goliaty
Title: Warrior of Tibia
Amount of posts: 10
|
Bast_ napisał(a): Nie wiem jakimi levelami gracie, ale ja 600 ekiem solo wyciagam wiecej expa od mojego 740 rp co jest logiczne bo ek ma utito + elemental damage. Rp gram doslownie cale zycie. Imo wheel dla rp jest mega do zada, dla ek jest calkiem fantastycznie. Imo Ek jest duzo silniejszy niz rp. Ale tak, tak, krzyczmy ze to szczalki i czarmy to game changer. Slysze to juz 5 rok, a ek nadal wyciaga wiecej ekspa. A powiedz mi proszę jakie to cyferki wyciągasz na jakich expowiskach, bo możliwe, że po prostu nie umiesz grać palkiem xD Albo porównujesz eka i palka na spectrach xD
08 November 2022 at 20:40:23 |
|
|
OFF
![]() Exp: 589
Level: 34
![]() Join date: 28/01/2020
Amount of posts: 80
|
Bast_ napisał(a): Nie wiem jakimi levelami gracie, ale ja 600 ekiem solo wyciagam wiecej expa od mojego 740 rp co jest logiczne bo ek ma utito + elemental damage[..] Przepraszam, ale w życiu takiej durnoty nie słyszałem XD Tak jak kolega wyżej napisał, jestem prawie pewien, że nie potrafisz wyciągnąć maxa z palladyna po prostu i stąd takie wnioski ![]()
08 November 2022 at 23:14:16 |
|
|
OFF
Exp: 82
Level: 13
Amount of posts: 33
|
Elite Xang Raven napisał(a): Bast_ napisał(a): Nie wiem jakimi levelami gracie, ale ja 600 ekiem solo wyciagam wiecej expa od mojego 740 rp co jest logiczne bo ek ma utito + elemental damage. Rp gram doslownie cale zycie. Imo wheel dla rp jest mega do zada, dla ek jest calkiem fantastycznie. Imo Ek jest duzo silniejszy niz rp. Ale tak, tak, krzyczmy ze to szczalki i czarmy to game changer. Slysze to juz 5 rok, a ek nadal wyciaga wiecej ekspa. A powiedz mi proszę jakie to cyferki wyciągasz na jakich expowiskach, bo możliwe, że po prostu nie umiesz grać palkiem xD Albo porównujesz eka i palka na spectrach xD Podłączam się do pytania bo aż jestem ciekaw, więc zdradź proszę na jakich respach i z jakim eq to porównanie bo w teorii wygląda jak byś porównywał bicie ekiem murów do bicia ghastly przez wallke. Ale mocno liczę na to że jednak to ja mam 2 lewe ręce i nie potrafię grać ekiem skoro nie przebijam rp a bardzo chciałbym się nauczyć grać "poprawnie". ![]()
09 November 2022 at 12:44:13 |
|
|
OFF
Exp: 238
Level: 22
Amount of posts: 5
|
Ta kłótnia to śmiech na sali, bo kłócą się dwie najbardziej OP profki w tej grze. Dajcie ekowi lepsze leczenie, paladyniarzowi strzałki obszarowe od żywiołów i niech usuną druida/sorka, bo to nie ma sensu. Wbiłem rok temu 600 lvl msem i odpuściłem, teraz powróciłem w czasie wolnym coś poklikać, kupiłem sobie 230 rpka dla rozrywki i na 250 lvlu zrobiłem solo dostępy na Oberona, Skarletke i Drume w prismatic secie. Nie będę tutaj podawał przykładów dziwnych desek magicznymi profkami, bo to nie ma najmniejszego sensu, ale pograjcie chwile druidem czy sorkiem, bo te zmiany jak jeszcze pomagają trochę druidowi, tak już kompletnie ignorują sorków. Sorc powinien mieć bezkonkurencyjne dmg, a obecnie to rp/ek robią większe cyfry mając 2-3x więcej hp, a co znowu dostał potężny sork? Wcześniej fire wave, a teraz death wave - parodia.
P.S Jeszcze przed przygodą z sorkiem miałem okazję wbić 400 RP na nowym serwerze Relania, dlatego mam tam jakieś porównanie tych dwóch profesji na podobnych lvlach.
11 November 2022 at 00:01:12 |
|
|
OFF
Lucid Dreamer
![]() ![]() ![]() Exp: 1885
Level: 61
![]() Join date: 14/01/2015
![]() Character:
Mad omen
Vocation: Master Sorcerer
Level: 469
Achievements: 211
World: Nevia
Amount of posts: 699
|
Skromny Tibijczyk napisał(a): Ta kłótnia to śmiech na sali, bo kłócą się dwie najbardziej OP profki w tej grze. Dajcie ekowi lepsze leczenie, paladyniarzowi strzałki obszarowe od żywiołów i niech usuną druida/sorka, bo to nie ma sensu. Wbiłem rok temu 600 lvl msem i odpuściłem, teraz powróciłem w czasie wolnym coś poklikać, kupiłem sobie 230 rpka dla rozrywki i na 250 lvlu zrobiłem solo dostępy na Oberona, Skarletke i Drume w prismatic secie. Nie będę tutaj podawał przykładów dziwnych desek magicznymi profkami, bo to nie ma najmniejszego sensu, ale pograjcie chwile druidem czy sorkiem, bo te zmiany jak jeszcze pomagają trochę druidowi, tak już kompletnie ignorują sorków. Sorc powinien mieć bezkonkurencyjne dmg, a obecnie to rp/ek robią większe cyfry mając 2-3x więcej hp, a co znowu dostał potężny sork? Wcześniej fire wave, a teraz death wave - parodia. P.S Jeszcze przed przygodą z sorkiem miałem okazję wbić 400 RP na nowym serwerze Relania, dlatego mam tam jakieś porównanie tych dwóch profesji na podobnych lvlach. Dokladnie klotnia między mega mocnymi profkami. Gram na zmianę ek i rp i obie profesje są mega mocne. Ek ma więcej możliwości jeśli chodzi o elemental weapony, rp gra się bardziej casualowo a ekiem trzeba się naklikac. Ale suma summarum obie profesje daje mega dużo możliwośći i przyjemności z gry. Wbilem prawie 600 ms od 0 i ms zawsze był w moim sercu jednakże widząc jak z upa na upa jest kopany postanowiłem go sprzedać. Druidem bardzo mało grałem, wydaje się całkiem spoko jeśli ktoś lubi taki styl gry
11 November 2022 at 00:30:52 Edited by obsmarkane uszy 11 November 2022 at 00:31:17 |
|
|
OFF
![]() Exp: 769
Level: 39
Amount of posts: 367
|
Co update ta sama dyskusja, jak to ms nie jest poszkodowany, że ma robić największy dmg itp.... panowie, na chwilę obecną, ms robi za support, bo pięknie uha, rzuca osłabienie dmg, do tego fire wave robi kozak dmg. Ale jak się pójdzie w kole skilli na supporta, to wzmocnienie mana i life leecha wydaje się spoko.
i skończcie pierdzielić jaki ek nie jest op, bo nie mając top eq i 120 skilla + jest zwyczajnie średni. Mój ek, 607lev, z eq brakuje mi falcon gravesów, souleastera, oraz itemów z summer update. Mam 115 skilla, efektywnie solo mogę bić wereliony, asury i bazira. To są jedyne 3 spoty, gdzie mam jako takie cyferki. A i nie mówcie, że coś źle robię czy coś, bo jak lecę w th, to ekipa kręci ze mną lepsze cyferki niż z ek 100lev wyżej ![]() Nie piszcie mi o rosha, dt inq, czy prisonach -1. testowałem, i się tam jeszcze duszę. (oczywiście bez deff prayów) A więc przestańcie oglądać strimerów eków, którzy mają 130skilla, full eq, ukryte deff praye, spisane makro i biegają 400lev na rosha na ghp ![]() A puenta jest taka, nic nie jest takie op jak widać na internetach
11 November 2022 at 09:10:51 |
|
|
All times are CET. |
Currently thread reads 1 user: (0 logged in and 1 guest) | |
---|---|
![]() |
|
[
Administrator
]
[